За правилното презимуване на овощните и ягодоплодни култури и за намаляване на третирането с пестициди през вегетационния период на следващата година е необходимо да се предприемат редица растителнозащитни мерки. Задължителните агротехнически мерки са:



 



Необходимост от изораване на почвата с дълбочина 18-20 см в реда и на 8-10 см до стволовете на дърветата. Така се заорават окапалите листа и мумифицираните плодове със зараза от струпясване по ябълка и круша, червени листи петна по слива, сачмянка по костилковите и др. Унищожават се голяма част от зимуващите в почвата икономически опасни неприятели като хоботници, плодови оси, черешова муха и др. Заорават се семената на редица опасни плевели.



 



Резитбата спира настъплението на болестите. Тя включва изрязване и изгаряне на изсъхналите дървета, клони, мумифицирани плодове и гъсенични гнезда. По този начин се унищожават причинителите на ранно кафяво гниене, брашнеста мана по ябълката, бактериално изсъхване, дидимела по малина, корояди, агрилус по малината и др. болести и неприятели. Остъргва се старата напукана кора на стволовете на дърветата и се изгарят, като така се унищожават зимуващите гъсеници на плодовите червеи. Почистват се старите листа на бели и кафяви листни петна по ягодите.



 



Варосването предпазва дърветата от измръзване.Преди настъпване на студовете е необходимо стеблата и дебелите скелетни клони на дърветата се варосват със смес от 2,5 кг гасена вар и 0,5 кг син камък. По този начин се избягва неравномерното нагряване през денонощието и напукването на дървесината.



 



Взетите мерки срещу гризачите спестяват пролетни неприятности. Младите дръвчета трябва да се предпазят от гризачи и зайци, като се обвиват с велпапе, полиетилен или други материали. За борба с полските мишки около стеблата на дърветата в активните ходове трябва да се залагат отровни примамки.