Посещението на президента Румен Радев в Добруджанския земеделски институт е висока оценка за целия колектив и за труда, който полагаме през последните години. Това заяви директорът на научното звено доц. Илия Илиев след думите на държавния глава за мястото на българската селекция в земеделското производство.

Учен: Очакваме засилен интерес към българската селекция!

„Когато говорим за хляба на българина, ние се сещаме неизменно за Златна Добруджа и аз се радвам, че днес съм тук в Добруджанския земеделски институт, най-голямото звено на Селскостопанската академия”, заяви президентът Румен Радев при посещението си в селекционния център в град Генерал Тошево. 

Според стопани добивите от пшеница тази година на места ще достигнат едва 30-40 % от миналогодишните. Това е резултат от голямата пролетна суша. Поколения усилия на учени са насочени към създаване на български сортове, устойчиви на студ и на засушаване, пригодени за нашите климатични условия, подчерта държавният глава. Учените представиха на полето пред Румен Радев сортове пшеница, които доказват възможностите на българската селекция.

Президентът: „Ние като държава трябва да търсим стимули българските стопани да вземат сортовете си оттук, за да могат да гарантират своите доходи и оттам хляба на българите”. 

Не може да има модерно земеделие без модерна селскостопанска наука, за което са необходими повече инвестиции, по-добра материална база и най-вече стимули за млади учени, които да намират реализация, посочи още Румен Радев.