На 29 май, четвъртък, от 10.00 часа президентът Росен Плевнелиев ще бъде гост на Института по растителни генетични ресурси „Константин Малков“ - Садово и ще участва в традиционното честване на Деня на фермера. Държавният глава ще посети полето за демонстрации и Националната семенна генбанка, където се помещава и Музеят на земеделската наука към Института по растителни генетични ресурси (ИРГР).

 

Росен Плевнелиев ще разгледа и Ботаническата градина на Института, където се съхраняват редки алтернативни видове, български и балкански ендемити. През 1882 г. към Земеделското училище в Садово е открито първото у нас опитно поле, а страната ни е петата държава в света, която развива организирана аграрна наука.

 

Институтът по растителни генетични ресурси към Селскостопанска академия - София е един от основните центрове на земеделската наука в България. В Националната растителна генбанка се съхраняват повече от 60 000 образеца от над 2600 растителни вида. В 132-годишната история на научната институция там са създадени 145 сорта при 28 култури. От тях 40 и в момента са в официалната сортова листа на България.

 

Тази година честването на Деня на фермера съвпада с 80-годишния юбилей на големия учен проф. дсн Дора Бояджиева, който ще бъде почетен в присъствието на държавния глава.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!