Президентът Росен Плевнелиев ще е патрон на Роженския събор. „Това бе една от идеите, които моментално подкрепих, ще се видим пак в Смолян на 17 юли т. г. и на Рожен, заяви държавният глава след края на изнесеното заседание на Съвета за развитие на регионите и националната инфраструктура към президента, чийто домакин беше община Смолян, съобщиха от Общината.
[news]
Преди това той проведе среща с кмета Николай Мелемов , който му подари каба гайда с думите: „ Надявам се на помощта на президентството, защото след девет години прекъсване през юли ще се проведе Роженският събор, а гайдата е един от символите му”, посочи кметът на Смолян.
 
Фермер.БГ припомня, че овцевъди възраждат Роженския събор в Родопите тази година. Гости от 17 държави, включително и от Азия очакват организаторите. Роженският събор ще е изцяло посветен на животновъдството и българския фолклор, подчерта организаторът Симеон Караколев, председател на Националната асоциация за развъждане на синтетична популация българска млечна. Възраждането на традиционното събитие е след 9 годишна пауза. Роженския събор ще се проведе от 17-и до 19-и Юли 2015. 
 
”Съборът досега е бил само фолклорен. Идеята е тази година събитието да се възроди и с множество надгради и затова е включено животновъдството. Последният събор на Рожен е проведен през 2006 година, но най-запомнящ е бил този през 2000 година, когато е имало около 200 000 души. След деветгодишно прекъсване Роженският събор е чакано събитие не само от родопчани, а и от всички, които носят България в сърцето си. Затова се надяваме в дните от 17 до 19 юли да съберем на поляните край Рожен отново 200 000 души за да съхраним българските традиции и да предадем това наследство в бъдещето“, сподели Симеон Караколев. 
 
 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!