Пиперът е култура, която реагира силно на листното подхранване. С него се допълва минералното хранене с голям брой микро- и макроелементи, а в някои случаи и с биологичноактивни вещества. В интерес на градинарите са листните торове, които съдържат най-важни елементи за пипера- фосфор, калий, бор и др. необходими макро-и микроелементи. С тях се правят най-често три подхранвания, като се редуват с почвено азотно торене през 7-8 дни. Могат да се сместват и с всички използвани пестициди.



 



Редовната беритба на пипер повишава броя на завръзите. Колкото по-често се обира растението, толкова повече завръзи ще прави. Пиперът се бере до падането на първите слани. Много е важно плодовете да се обират навреме, поради това ,че пиперът е култура с непрекъснат период на плододаване. Това позволява да се образуват нови разклонения и зветове. Задържането на чушки върху растението повече, отколкото е необходимо, пречи на растежа и добивът намалява.



 



Чушките се прибират в техническаи ботаническа зрелост. Техническата е когато придобият типичната за сорта форма, големина, цвят и гланц. При натиск плодът трябва да е достатъчно твърд. В тази зрялост обикновено се берат ранни сортове- Горнооряховски ран, Златен медал, Хебър, Албена, Сиврия, Калинков, Бяла шипка. Ботаническата зрялост се характеризира с пълно развитие на плодовете и придобиване на типичния за сорта цвят /червен или оранжев и др./ и гланц. В тази фаза се берат сортовете: Куртовска капия, Пазарджиска капия, Фитостоп, ратундите, пиперите за млян червен пипер. При бирането в техническа зрелост се правят около 10-20 беритби, а в ботаническа са достатъчни 2-3 беритби.