Прогнозираните средни температури през следващите седем дни ще поддържат в покой зимуващите земеделски култури, съобщават от Националния институт за метеорология и хидрология (НИМХ). Не се очаква критично застудяване.

Гласувайте: Съгласни ли сте с рязкото вдигане на осигурителния праг?

Агрометеоролозите отчитат, че за изминалия период на места в страната (особено във високите котловинни полета на Западна България) са регистрирани минимални температури между минус 10 и минус 15 градуса. „Тези температури, при условия без или с частична снежна покривка, са предпоставка за повреди при зимните житни култури, намиращи се в начални етапи на развитие и някои трайни насаждения”, уточняват експертите. Пред Агри.БГ овощари споделиха обаче, че към този момент няма опасност за плодните дръвчета.

Сухо време, подходящо за извършване на резитби при трайните насаждения, се прогнозира за първите дни на следващия период.

В районите, където почвата не е преовлажнена (Новачене, Царев брод, Долни чифлик, Хасково) условията ще позволяват провеждане на почвообработки на площите, предвидени за пролетна сеитба. Поради очакваните валежи през втората половина на периода агрометеорологичните условия ще ограничават възможностите за работа на полето.

В момента пшеницата и ечемикът, които в са в покой, се намират във фазите - братене (агростанции Новачене, Павликени, Ямбол, Любимец, Пловдив, Пазарджик, Долни чифлик, Карнобат), трети лист (агростанции Кнежа, Николаево, Търговище, Хасково, Кюстендил), поникване и начало на листообразуване (агростанции Бъзовец, Сливен, Чирпан).