Единствената ферма за щрауси в община Смолян, която се намира в смолянското село Чокманово, се развива успешно като туристическа атракция. Това каза Димитър Чаталбашев - собственик на фермата. По неговите думи около 20 души на ден посещават фермата, като техният брой е по-висок през почивните дни и достига до 50 души. Фермата за щрауси се посещава предимно от българи, по-рядко от чужденци, обясни Чаталбашев. В момента се отглеждат 20 щрауса.

„Мислим да започнем да развиваме туризъм. Ще направим барбекю, места за отсядане и консумация, пеинтбол игрище и евентуално няколко къщички за отдих”, заяви Чаталбашев и допълни, че тази ферма може да се превърне в успешен туристически продукт. Според него хората искат да видят по-простите неща от живота, а не да отидат в 5-звезден хотел. Димитър Чаталбашев каза още, че фермата се издържа със собствени средства.

„Участваме в програми, но има недоглеждане от страна на държавата в това отношение. По Програмата за развитие на селските райони щраусите не са оценени така, както трябва” заяви Чаталбашев и допълни, че щраусът е приравнен с пъдпъдъците и кокошките, а един щраус струва 1 000 лева и един собственик на ферма трябва да има около 200 щрауса, за да кандидатства по някаква европейска програма.