Правителството ще предложи на парламента промени в Закона за животновъдството и в Закона за ветеринарномедицинската дейност за засилване на мерките срещу Африканската чума по свинете и чумата по дребните преживни животни.

 

Правителството свиква Централен епизоотичен съвет заради чумите

 

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов съобщи това след първото заседание на Националния епизоотичен съвет към Министерския съвет. Специализираният орган е създаден преди три седмици, уточни министърът.
 
Новото законодателство ще позволи превантивно принудително клане на животни, когато целта е да се предотврати разпространяването на опасно заболяване, като двата вида чума у нас. Сега възможностите са за унищожаване на животни за ликвидиране на огнища и за извършване на диагностика.
 
"В ситуацията в Ямболско видяхме някои проблеми по отношение на правомощията на ветеринарномедицинските специалисти, когато трябва да изпълнят своите задължения. Другият голям проблем е във връзка с изчистването на тези прасета с недобра биосигурност в стопанствата тип заден двор. Сега Законът за ветеринарномедицинската дейност предвижда две ситуации, в които може да се пристъпи към клане - с диагностична цел и санитарно клане, когато се налага", обясни зам.-министърът на земеделието, храните и горите д-р Янко Иванов. 
 
Ще се предвиди възможност за превантивно клане, което се прилага много често в Западна Европа. Като пример д-р Иванов посочи опита на Холандия, Дания, Белгия. В Дания годишно се отглеждат 25 млн. свине. В Холандия – около 16 млн. свине. В Белгия – около 6,5 млн. свине. При опасност от епидемия там пристъпват към превантивно клане, за да се предотврати разпространение на болестта. 
 
Министерският съвет ще разгледа следващата седмица предложение на министър Порожанов за отпускане на държавни обезщетения за стопаните на регистрирани домашни парасета в 20-километровите зони около индустриалните свинекомплекси, които доброволно заколят и усвоят месото от животните.
 
Все още се правят изчисления за сумите, които ще се дават като компенсация. Не може да се очаква, че те ще бъдат много големи, каза министърът в отговор за Фермер.БГ. Той допълни, че собствениците на нерегистрирани животни няма да получат обезщетения, тъй като липсват правни основания за това. Нещо повече, те подлежат на глоба по Закона за ветеринарномедицинската дейност в размер от 500 до 1000 лв., като животните ще бъдат конфискувани и евтаназирани.
 
Снимка: МЗХГ
 
"Продължавам да твърдя, че хората трябва да си заколят прасетата. Законодателството е строго: нерегистрираните животни ще бъдат евтаназирани и хората няма да бъдат компенсирани", коментира изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев.
 
Да се разработят мерки за стимулиране на регистрираните стопанства - тип „заден двор“ да усвоят свинете в 20-километровата зона около индустриалните ферми. Това реши Централният епизоотичен съвет на заседание в Министерския съвет, съобщи пресцентърът на аграрното министерство. Доклада на министър Румен Порожанов за ситуацията с Африканската чума по свинете у нас вижте тук.
 
В заседанието на съвета днес участваха вицепремиерът Томислав Дончев, министрите Владислав Горанов, Румен Порожанов и Емил Караниколов, директорът на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев, представители на МВР, на министерствата на околната среда и водите, транспорта, здравеопазването и отбраната. Поканени бяха и представителите на асоциациите на свиневъдите д-р Румен Караманов и Димитър Димитров.
 
Ветеринарните власти са извършили проверки във всички индустриални свинекомплекси в рисковите региони по границата с Румъния - Русе, Силистра, Добрич, Варна, и не са открили нарушения на изискванията за биосигурност там. В тези райони сега се отглеждат около 300 хил. прасета. Общо в страната свинекомплексите от такъв тип са 61. За пет-шест от тях ветеринарните власти са издали актове с предписания за затягане на мерките за биосигурност.
 
В българските индустриални свинеферми се отглеждат над 400 000 животни на три оборота годишно или общо около 1,2 млн. прасета. Разпространението на Африканската чума по свинете в съседна Румъния вече обхваща 1000 огнища и на евтаназия подлежат 300 000 животни. От вчера заболяването е констатирано и на белгийско-френската граница.
 
"Обезпокоени сме от заболяването, има риск от огромни икономически загуби. Трябва да засилим мерките за биосигурност", коментира д-р Румен Караманов от асоциацията на свиневъдите. Браншът подкрепя да се правят масирани проверки навсякъде – и в домашните ферми, и в индустриалните, като се налагат санкции на нарушителите.
 
Изграждането на граничната ограда с Румъния срещу АЧС взема и една оставка.
 
Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по горите Григор Гогов е заявил пред министър Румен Порожанов, че ще се оттегли по свое желание, след като Инспекторатът на МЗХГ е извършил проверка по сигнали срещу него за конфликт на интереси. Фирма, свързана с доставката на акациеви колове за оградата, била в контакт с член на семейството на Гогов.
 
"Сигналите са проверени от Инспектората на Министерството на земеделието, храните и горите и няма открити нарушения. Въпреки това сигналите бяха изпратени и до компетентния орган – Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество(КПКОНПИ)", съобщи пресцентърът на ведомството.