Прецизното земеделие е на фокус тази година. Това бе и водещият акцент от Мегатрон по време на най-голямото изложение за селско стопанство в България - БАТА АГРО.
За новостите в тази сфера ни разказа директорът на отдел „Прецизно земеделие“ в компанията - Ерез Битон. 

“Всички познават Мегатрон като компания, която предлага най-добрите решения за фермерите в България. Не е новост за Мегатрон да представя технологии. От много години в нашето портфолио присъстват навигационни системи, RTK и др. Сега ние се разширяваме в тази насока, чрез възможностите, създадени от John Deere”, каза той. 

Трите са новите услуги, които от компанията предлагат. 

“Първата е Solution Center в София. Към него се насочват всички обаждания от клиенти, като по този начин се оптимизира времето за сервиз, а в същото време се уверяваме, че нито едно обаждане няма да остане без отговор. 
По този начин и сервизните техници са постоянно на разположение на фермерите. 

Втората услуга, която стартираме е тестване на почвени проби (Soil Sampling). Целта на тази услуга е да позволи за първи път на фермерите да контролират разходната норма на торене, на пръскане и то в много висока резолюция.  

Разликата в нашата технология е един сензор. Технологията за него идва от Америка и предлага много висока резолюция на сканиране с повече от 80 точки/дка, което е около 800 пъти по-висока резолюция, отколкото се предлага от другите компании на пазара. 

Мога да уверя всичките ни клиенти, че предлагаме най-добрата услуга за тестове на почвата в България. Това помага на фермерите да намалят разходите и да увеличат добива. Мисля, че през миналата година имахме голям успех, тъй като все повече фермери в България избират да използват тази революционна технология. 

Третата нова услуга, която предлагаме, е свързана с проучване на полето чрез дрон. 
Партнираме си с една изключително иновативна израелска компания, Taranis - част от партньорите на John Deere. Предлагаме техните услуги не само в България, но и в другите балкански страни. 

И трябва да го видите, за да ми повярвате! Резолюцията е невероятна. Фермерът може да види всяко насекомо, болест, ефективността на подхранването, плевелите. 
Всичко е съгласувано и свързано с апликациите на John Deere, включително и апликацията за управление на разходната норма (Variable Rate Control). 

Това няма еквивалент, с която и да е друга услуга на пазара. Мога гордо да кажа, че ние сме лидери не само в България, но също така и в Европа”, посочи специалистът. 

Регулациите в Европа относно използването на пестициди и торове стават все по-стриктни, заедно с амбициите за намаляване на въглеродните емисии в селското стопанство. 

От Мегатрон са убедени, че тази нова технология ще помогне на фермерите да се ангажират в опазването на околната среда и да спазват тези регулации, без от това да страда бизнесът им. 

С промените в климата, стресът върху почвата също става все по-интензивен. Използването на тези интелигентни решения позволява на фермера да се справи в променящата се среда и условия. 

“Ние винаги сме в контакт с държавните институции за планираните инвестиционни мерки, чийто приеми се отварят през годината и правим всичко по нашите възможности да направим така че тези нови услуги, които предлагаме, да отговарят на критериите, които трябва да бъдат покрити, за да се създадат проекти по тези мерки”, увери Ерез Битон. 

Както винаги, Мегатрон не изневери на очакванията на посетителите на БАТА АГРО и на щанда на компанията можеха да се разгледат новите предложения комбайни и трактори на John Deere. За комбайн Т550 ни разказа Георги Панчев, Търговски директор “Земеделска и градинска техника” в Мегатрон. 

“Т550 е най-малкият комбайн от Т серията. С тази машина се надяваме да заменим за в бъдеще нашата W 650 серия. 
Имаме възможността с по-малък комбайн, да постигнем по-добра продуктивност”, посочи Панчев. 

Тази година от Мегатрон се надяват да успеят да осъществят и състезанието Harvest Stars - Предизвикателство за комбайни 2021!

“Нашите клиенти имат възможността да се регистрират в един сайт, специално създаден от нас. С каквато и да е друга конкурентна машина, аналогична на тази като мощност, отиваме на техните полета с дадения комбайн, нагласяме машините по един и същи начин, тръгваме в полето и ако случайно някой с конкурентна машина успее да постигне по-добри резултати от нашата, получава награда до 15 000 евро”, разказа специалистът. 

Естествено не с това се изчерпват предложенията на Мегатрон към земеделците. 

“Друго, което сме изложили на нашия щанд, което също ни е акцент, това е най-големият ни роторен комбайн, окомплектована с вериги. Тъй като машините с вериги стават все по-атрактивни година след година. Не само заради променящия се климат и условията, в които се работи, но нашите клиенти започват да обръщат все повече внимание на компактацията на почвата и съответно веригите са нещо, което най-много щади почвата откъм този аспект. 

Нашите клиенти, земеделците, стават все по-внимателни, и обръщат все повече внимание на дребните детайли от гледна точка на щадене на почвата, от гледна точка на разходи, които правят, от гледна точка на развитие на самите растения и т.н.”, коментира Георги Панчев. 

За да бъде Мегатрон лидер на пазара и толкова години на първо място, е плод на много усилия. 
А между изложените нови трактори от Серия 8R на John Deere, фермерите си говореха: “Да си дойдем на марката!”. 

“Винаги сме се старали, заедно с нашите партньори от John Deere, да гледаме в бъдещето. Виждаме, че бъдещето е в т.нар. дигитализация и прецизност. Мегатрон, към днешна дата сме направили доста сериозни инвестиции в тази посока. И при всички положения ще продължаваме да го развиваме много усърдно”, каза Панчев. 

От своя страна Ерез Битон обобщи: “За да види какво предлагаме, фермерът просто трябва да набере номер *5566 и наш експерт ще организира среща, на която ще бъдат презентирани услугите пред всеки фермер, дори такива, които все още не са се оборудвали с продуктите на John Deere. Ще бъдем щастливи да поговорим с всеки фермер в България”. 


Повече информация за цялото портфолио на официалния представител на John Deere за България -  Мегатрон, може да намерите на http://megatron.bg.