Франция повдигна обвинения на 8 души, участвали във френско-българска мрежа, която е вкарвала нелегално стотици нископлатени гроздоберачи, предаде БТА, цитирайки Франс прес. Трима от осемте души с повдигнати обвинения са поставени временно под стража. По време на мащабна операция на 15 септември френските власти са разкрили "система за експлоатация и за измама". 

Важното - слушайте в AgriПодкаст

Тя е била организирана от 2017 г. с участието на български фирми, които "командировали фиктивно нископлатена работна ръка, главно по време на гроздобера в Шампан", съобщава в комюнике прокуратурата в Лил. Родните мошеници изградили престъпния канал заедно с френски граждани. 

Между 350 и 500 български работници ежегодно са предоставяни на разположение на лозари и винопроизводители на атрактивна цена

При съвместната проверка е установено, че на част от българските работници не е осигурено работно облекло и предпазни средства. Имало е и такива, настанени при лоши условия на пребиваване. Хората обаче заявили, че са склонни да правят компромиси предвид краткия срок на заетостта. За тях било по-важно да им бъде заплатено. Тези работници са се интересували най-вече колко трябва да получат на час или на килограм събрана продукция и са поискали телефон на инспекторите, в случай че имат сериозни проблеми.

Към момента минималното заплащане във Франция  е 10.20 евро/час, при 35-часова работната седмица. Наетите български работници споделят, че тези часове се надвишават, но не желаят да го декларират. При договорираното заплащане на килограм дневната норма на работник е над 400 кг грозде на ден.

„Френските инспектори по труда продължават проверките съгласно тяхната компетентност. Включването на българските инспектори има за цел установяване на евентуални нарушения на български граждани в съучастие с френски работодатели, при което разследванията продължат чрез комуникация между инспекциите на двете държави през Информационната система на вътрешния пазар (IMI)”, казват от Главна инспекция по труда.