Преразпределителното плащане трябва да даде „сигнал на общественото мнение, че ОСП защитава малките и средните фермери“. Това каза еврокомисарят по земеделие Януш Войчеховски след неформално заседание на Съвета на ЕС по земеделие в средата на месец юни в Лисабон. 

Обвързана подкрепа от 13+2% е договорена

Засега везните клонят да има праг от 10% за задължително преразпределение на средствата за директни плащания в новия програмен период. България, от своя страна, настоява той да е по-малък – 7,5%, така че да няма намаляване на базовото плащане на площ.

На въпроса дали този процент, който искаме, няма да ощети точно малките производители, министър Христо Бозуков е категоричен, че това няма как да се случи.

"Няма да бъдат ощетени малките. Срещам единомислие с колегите от другите страни и съм оптимист, че нещата ще се решат в положителна насока”, коментира за Агри.БГ служебният министър.

Междувременно преговорите за Реформата на ОСП навлизат в критичен етап. Планирани са супертриалог на 24-25 юни и заседание на Съвета на ЕС на 28-29 юни. Надеждите на преговарящите са най-накрая политическо споразумение да се сключи до края на месец юни.

Така ще се проправи път на държавите членки да финализират своите национални стратегически планове от юли преди прилагането на новата ОСП от 1 януари 2023 г. 

Друго въпрос, който се обсъжда, е дали да се даде на фермерите директна подкрепа за поемане на екологични ангажименти. Това би бил начинът те да бъдат компенсирани заради налаганите още по-високи стандарти, убеден е Войчеховски. 

По думите му, за да се осъществи това, е необходимо да се използват както инструменти на ОСП, така и европейски и национални политики, свързани с околната среда, климата и енергията. 
 

Следете темата и на cap4us.agri.bg.