Новата схема за преразпределителни плащания, въведена от МЗХ е единственият път за спасяване на българското земеделие. Това каза в интервю за БНР министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков. „В последните години са отпаднали 40 % от малките стопанства в страната. Промените в законодателството целят подпомагане на точно тези малки стопанства.

Представете си, че 80% от директните субсидии, или около 600 милиона лева отиват при 6% от българските земеделци. Това са едва 5540 фермера. От друга страна 54 500 фермери или над 60 % от заявителите получават едва по 1000 лева субсидии”, обясни проф. Греков.
[news]
Министърът отбеляза, че тези 1000 лева са крайно недостатъчни за малките земеделски стопани. „Може ли с 1000 лв. да развиваш конкурентноспособно земеделие? Заради този дисбаланс в селскостопанската политика в последните години, решихме да променим схемата за земеделски плащания”, посочи Греков. Според него не бива един сектор да доминира, а останалите да бъдат оставяни на произвола и да не получават необходимото им подпомагане.

Министър Димитър Греков каза още, че решението за промяната на схемата за плащания е взето след изключително задълбочен анализ на Министерство на земеделието и храните за целия изминал програмен период (2007-2013 г.). Анализът е показал огромните трудности, които са имали малките стопанства в България, заради което е била и изработена изцяло нова тематична програма за подпомагане на малките земеделски производители.

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!