Въвеждането на правно основание като изискване за получаване на директни плащания беше крайно належащо и благоадря на браншовите организации, че ни подкрепиха в усилията тази кампания да бъде проведена с прилагането на правното основание за ползваните площи.  Това каза на Националната среща на земеделските производители министърът на земеделието и храните Десислава Танева. Наясно съм, че администрацията на МЗХ очакваше, както вероятно и много земеделски производители, че това условие пак ще бъде отложено. Ето защо се наложи работа, която трябваше да бъде свършена примерно в последните 12 месеца, сега се налага да я свършим за 2 месеца, коментира министърът.
 
Министър Десислава Танева каза още, че има уверение на Държавен фонд Земеделие вторият транш на субсидиите по СЕПП – преразпределителното плащане, застъпените площи и казусите ще бъдат разплатени през месец април.
 
ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА:
 

 
Министър Танева коментира и намаления размер на субсидиите по СЕПП през тази година, които са в размер на 27 лв/дка (при 30 лв/дка миналата година): „По предварителни данни близо 100 000 000 лева от 1 400 000 000 лева са разплатени за площи, за които няма съответните договори – или за т.нар. бели петна. В същото време поради по-големият обем заявени площи - 3,8 млн. хектара, при 3,49 млн. хектара заявени пред Брюксел, ставката ви вместо да е 30 лв/дка, стана 27 лв/дка. Аз съм убедена, че всички ще се съгласите, че правилното, справедливото и за вас като земеделски производители е да работите при еднакви условия и когато един от вас има правно основание  за всичката обработваема земя и си плаща рентите, така да е и за вашия конкурент и да си получите справедливата ставка“, посочи земеделският министър. 
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!