С един процент от нетните приходи са глобени три фирми, преработващи мляко, съобщиха от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). 
 
 
„Рафтис – милк" ЕООД, „Сирма Приста" АД и „Чех – Йосиф Новосад" ООД са влагали растителни мазнини в сирене, обявено като продукт изцяло от краве мляко.  
 
„Рафтис – милк" ЕООД ще плати глоба от 34 470 лева,„Сирма Приста" АД - 38 440 лв., а  „Чех – Йосиф Новосад" ООД - 331 300 лева. 
Проверката на комисията е установила, че растителни мазнини има в саламурено сирене „СВА" на фирмата "Чех - Йосиф Новосад", в продукта „Тракия" на „Рафтис" и в Старопланинско краве саламурено сирене на „Сирма".
 
 
Санкциите могат да се обжалват, но комисията постанови фирмите веднага да прекратят нарушението. 
По време на проучването е установено, че трите компании, който предлагат „сирене от краве мляко", са си спестили малката, но съществена подробност върху етикета, че в продукта има немлечни мазнини. 
 
Наличието на немлечни мазнини в продукта "сирене" е от съществено значение за неговото определяне въобще като "сирене" или като имитиращ продукт, съдържащ в състава си мляко, който, съгласно нормативната уредба, може да е съставен от други, немлечни мазнини, посочват от КЗК.