Какви са допустимите разходи, в какво да се инвестира и какви са начините за отчитане на вложените средства в енергийна ефективност - това бяха част от въпросите, които преработватели от Добруджа зададоха по време на семинар, който събра както на живо, така и онлайн представители на микро, малки и средни предприятия от Добричка област.

Гласувайте: На какви площи и култури залагате за тазгодишната реколта?

Приемът на проекти по тази процедура, осъществяван по ОП „Иновация и конкурентноспособност“, ще стартира на 3 май и ще продължи до 23 май. Експертите от Областния информационен център разясниха какви са изискванията и как се подава проектно предложение. 

С финансов ресурс от 136 226 120 лв. процедурата ще подкрепи преработватели. 

Допустимите кандидати трябва да са юридически лица или еднолични търговци, регистрирани съгласно Търговския закон или Закона за кооперациите. Те трябва да са с приключени 2018, 2019 и 2020 финансови години и с реализирани общо през трите години определен размер на нетните приходи от продажби. За микро предприятията се изисква те да са равни или надхвърлят 210 000 лв., за малките минималният праг е 750 000 лв., а средните трябва да имат нетни приходи от поне 3 000 000 лв.

Безвъзмездната финансова помощ за един проект е от 25 000 лв. до 150 000 лв., като финансирането от страна на оперативната програмата е до 50 %.

Остатъкът от общите допустими разходи по проекта се финансира със собствени средства на кандидата или със средства от външни източници. Помощта по процедурата се предоставя при условията на режим de minimis.

Предприятията могат да кандидатстват за закупуването и внедряването на инвестиции, списъкът на които е посочен в условията за кандидатстване. Той се състои от 24 групи непроизводствено оборудване, част от което са инфрачервено лъчисто отопление, термопомпи за отопление и охлаждане, слънчеви системи за топла вода и битово горещо водоснабдяване, енергийно-ефективни охладители на въздух, изолационни системи. За всички допустими активи са определени референтни цени, които могат при необходимост да бъдат завишени с до 15 %. 

Кандидатстването по процедурата се извършва по електронен път чрез ИСУН 2020 с валиден КЕП. За финансиране ще бъдат предложени проектите, които съответстват на критериите за оценка, по реда на тяхното постъпване и до изчерпване на финансовия ресурс по процедурата. Допълнителни въпроси и разяснения във връзка с условията за кандидатстване могат да се подават до 14 дни преди крайния срок, който е 23 май.