Има недостиг на българско мляко за преработка в мандрите, стана ясно от коментар на Иван Грънчаров,  член на управителния съвет на Асоциацията на млекопреработвателите.
 
 
Цените на млечните продукти зависят от млякото, а неговата стойност зависи от цената на млякото в Европа. В България има над 260 млекопреработвателни предприятия, като 30-40 от тях използват растителна мазнина.
 
„Основният проблем в бранша са имитиращите продукти или палмовата мазнина. Има недостиг на българска суровина. Цените на българските фермери се вдигат благодарение на фермерите от Европа. Цената, която влиза като внос, е малко по-висока от цената на българското мляко. Внасяме не повече от 20% от млякото“, каза Иван Грънчаров пред БТА.
 
В България има над 260 са млекопреработвателни предприятия, като от тях 30-40 фирми използват растителна мазнина, каза експертът.
 
 
В края на юни тази година влезе в сила наредбата, която забрани на производителите на млечни храни да влагат имитиращи продуки. Иван Грънчаров цитира данни, според които през миналата година във вид на сирене българите са изяли 12 000 тона палмова мазнина.
 
„В България имаме възможност да ядем качествени продукти, но болшинството от хората не го правят. Оправданието е липсата на финансови средства. Аз съм сметнал, че средногодишно разликата е 50 стотинки на ден“, заяви Грънчаров.
 
Според него реалната цена на сиренето е 5,50 лв./кг, а качественото струва поне 9 лв. „В България има качествени продукти от качествено мляко. Млякото през последните 5-6 години се различава от това преди десетилетия. Фермите са на ниво“, допълни Грънчаров.