За една година у нас са преработени 100,7 хил. тона пресни плодове и 93,6 хил. тона пресни зеленчуци. Това сочат статистическите данни за 2021 г., предоставени от 197 работещи предприятия на Министерството на земеделието (МЗм).

Гласувайте: Какви са средните Ви добиви от пшеница за 2022 г.?

Произведени са 74,7 хил. тона готова продукция от плодове и 88,1 хил. тона от зеленчуци (включително плодово-зеленчукова и от гъби). 

С най-голям дял от преработените плодове са ябълките, черешите и сливите. От преработените зеленчуци с най-голям дял са доматите, пиперът и картофите.

Преработените 100,7 хил. тона пресни плодове са с 1,4% повече от предходната година. С най-голям дял са доставените от български производители – 55,6%, следват внос от трети страни – 20,5%, и доставките от ЕС – 14,5%. Предприятията стопанисват 633,3 ха, от които са доставени 5,3% от преработените плодове. Делът на плодовете, преработени на ишлеме, е 4,1%. 

Преработените 93,6 хил. тона пресни зеленчуци са с 18,9 % по-малко от 2020 г. С най-голям дял са доставените от български производители – 82,2%, следват доставките от ЕС – 9,2%, и внос от трети страни – 2,7%. От площите, стопанисвани от предприятията (200,4 ха), са доставени 4,1% от преработените зеленчуци. На ишлеме са преработени 1,8% от зеленчуците.

В производството на готова продукция вложените плодови концентрати и други междинни продукти са 3 146 тона, като от праскови е 420 тона, от череши – 338 тона, и от ябълки – 290 тона. 

В производството на готова продукция са използвани 8 195 тона зеленчукови концентрати или други междинни продукти, като 64,8% от тях са местно производство, 29,9% са доставки от ЕС и останалите 5,3% са внос от трети страни. Най-големи количества зеленчукови концентрати и полуфабрикати са от домати – 5 161 тона, а от пипер са вложени 1 392 тона. 

Готовата продукция от преработени плодове, реализирана в страната, е 32 хил. тона. Изпращанията за ЕС са 29,2 хил. тона, износът за трети страни е 9,5 хил. тона. Количествата от плодова продукция на склад към 31 декември 2021 г. и други (брак) е 35,3 хил. тона. 

Реализираната в България готова продукция от преработени зеленчуци е 56,4 хил. тона, изпращанията за ЕС са 18,6 хил. тона, а износът в трети страни е 10,3 хил. тона. Делът на зеленчуковата продукция на склад и други (брак) е 33,4 хил. тона.