Болести нападат посевите във врачанско.

„В някои масиви от региона доказано има септориоза и мана. Убедена съм в това, защото го обикалям почти целия. Налага се стопаните да действат бързо и ефективно, защото при това обстоятелство загубите могат да стигнат 50%, а може и да ги надхвърлят”, коментира агроном Валя Петрова.

Внимание, фермери: Склеротиния по рапица удря в добива

Разпространението на септориозата към настоящият момент буквално се благоприятства от валежите, които падат в Северозапада, категорична е агроном Петрова.

Наличието на дъждове като настоящите, които падат почти всеки ден създават благоприятни условия за заразяване и то става точно за 4 дни. Вятърът разнася заразата, а оптималната температура за развитие на болестта е точно в денонощната амплитуда напоследък от 10 до 20 градуса.

„Третирането срещу септориоза и мана на мен лично ми стъпва поне с 10 лева отгоре на декар. Ако успея да се справя и има реколта, тя ще е по-скъпа, но ако няма – това ще си е чиста загуба за мен”, коментира стопанинът Тодор Кръстев.

Засега пак заради капризите на времето той е успял само веднъж да третира площите с фунгициди. Надява се атмосферата да стане по-устойчива, за да може да го направи поне още веднъж, защото так би имал относителна сигурност за нивите си поне откъм болестите, защото после ще трябва да мисли и за справяне с вредителите, за да има нормална реколта.