Има разлика между цените от производителя през търговеца до щанда в магазина, разликите са от 20 до 30% и повече. Това заяви служебният премиер Гълъб Донев след среща в Министерския съвет между представители на различни държавни органи.

"Ще въведем ежедневен механизъм за наблюдение и контрол по цялата верига на доставките от производителя до щандовете", обясни премиерът и подчерта, че няма да има намеса в свободния пазар в честните практики. 

"Ще покажем нелоялните търговски практики", посочи Донев.

"Виждате, че цените на дребно, това, което излиза като информация и стоките, които се наблюдават, основните хранителни стоки - варива, меса, зърнени продукти, Комисията по стоковите борси и тържищата, на тези 27 продукта цените са едни, в магазините на дребно цените нарастват неимоверно много. Трябва да се направи анализ каква е причината за това нарастване на цените, защо е толкова голяма ножицата. Тогава, когато вкараме и потребителя в целия този контролен механизъм и механизъм за наблюдение от страна на държавата, ще имаме основанието за това да прилагаме съответните санкционни механизми", коментира още министър-председателят.

В срещата участваха вицепремиерите Христо Алексиев и Атанас Пеканов, министърът на финансите Росица Велкова, министърът на земеделието Явор Гечев, както и ръководствата на Комисията за защита на потребителите, Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, Агенция "Митници", Националната агенция по приходите и Българската агенция по безопасност на храните.