Тютюнопроизводителите ще продължават да получават субсидии и през следващите две години (2021 г. и 2022 г.) по механизма за преходната национална помощ. Това съобщи министърът на земеделието Десислава Танева преди конференция на Националната конфедерация на тютюнопроизводителите в България в Харманли, предаде БТА.

Обещетенията за 100% пропаднали площи приключват още през октомври

Агроминистърът заяви, че помощта за преходния период е добро решение за тютюнопроизводителите и макар с намаляващ бюджет, тези плащания ще бъдат предоставени. 

Голямата битка ще бъде дали това да не бъде възможно за целия следващ нов програмен период, макар че към момента в проекта на Регламент липсва такава помощ, уточни Десислва Танева.

Тя припомни, че субсидиите за тютюнопроизводство са на база референтните стойности за 2009 г., а страната ни е поискала промяна на референтния период, но ЕК е отказала.

Както тази година платихме помощта най-рано от всички предходни, в този график ще работим и за следващата 2021 г. В началото на месец февруари 2021 г. ще може да очаквате това плащане, допълни министърът.

Десислава Танева: „След 16 октомври по индикативния график, който е качен на сайта на ДФЗ, производителите ще получат увеличение на директните плащания по всяка от схемите, по които кандидатстват средно с 9 % за мерките, които са за плащанията на площ. За бенефициентите по обвързаната подкрепа увеличението ще бъде средно с 13 %. Увеличението е за тези направления, за които не са достигнати количествените лимити.“

В отговор на репортерски въпрос тя заяви, че на срещата със стопаните ще бъде обсъждана и помощ по de minimis.

Tютюнопроизводителите се оплакаха от около двойно по-слаба реколта заради сушата този сезон, а министър Танева коментира, че посоката, в която може да се работи, е подкрепа за водоспестяващите технологии и рехабилитация на инфраструктурата на "Напоителни системи".

Тя наблегна на това, че се работи и по проект за изменение на нормативната уредба, чрез който да се осигури по-лесен достъп до водоползване за земеделски нужди.