Преговорите за сключване на търговско споразумение между ЕС и Меркосур  са в последна фаза. На 30 януари 2018 г. в Брюксел, ще се проведе среща между ЕС и Меркосур (Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай), съобщава агенция Европа.
 
 
Страните от Меркосур очакват ЕС да внесе актуализирано предложение по въпросите за селското стопанство, което може да бъде решаващо за сключване на споразумението за свободна търговия. Интензивните преговори, които се състояха в края на 11-тата министерска конференция на СТО в Буенос Айрес в средата на декември 2017 г. не доведоха до постигане на пълно съгласие между страните. 
 
ЕС и страните от Меркосур, особено Бразилия, не са доволни от ревизираните оферти за достъп до пазара, които бяха внесени по време на шестия кръг от преговори в края на ноември 2017 г. Блокът на Меркосур иска по-големи отстъпки от ЕС за квотите за внос на чувствителни продукти (70 000 тона говеждо месо, 600 000 тона етанол, както и 100 000 тона захар за рафиниране и 2000 тона други видове захар). Бразилия настоява за квота от 100 000 тона за говеждо месо. Равнището на концесиите, които ЕС би могъл да приеме, ще зависи от отговора на Меркосур на неговите искания за по-голям достъпа на селскостопански и промишлени продукти от ЕС - особено на млечни продукти, за правилата за произход и защитени географски указания, както и на автомобили и автомобилни компоненти, достъп до обществени поръчки и достъп до морски услуги.