Ветеринарните власти определиха шест области в страната, които са рискови за пренос на трансгранични заболявания по животните.
 
 
Областите са Бургас, Ямбол, Хасково, Кърджали, Смолян и Благоевград, стана ясно от Националната програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните, включително зоонозите 2019-2021 г., публикувана от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Документът беше утвърден от правителството миналата седмица.
 
„Надзорът на болестите заразен нодуларен дерматит, шап, чума по дребните преживни животни, шарка по овцете и козите се извършва съгласно Програма за предпазни мерки срещу някои транс-гранични заболявания по животните в България през 2019-2021 г.“, уточнява националната програма.
 
Снимка: pixabay.com
 
Като мярка срещу чумата по овцете и останалите три болести се предвижда провеждане на клинични прегледи на животните поне веднъж месечно, като се обхванат шестте административни области по границата в южната част на страната - Бургас, Ямбол, Хасково, Кърджали, Смолян и Благоевград. 
 
Целта е да се открият, колкото е възможно по-рано, евентуални признаци за проникване на опасните инфекции.
 
При съмнения за някоя от заразите ще се извършват лабораторни изследвания на кръвни проби или на органни проби от преживни животни за установяване на антитела или за откриване на генома на вирусите на заболяванията.
 
Срещу заразния нодуларен дерматит е предвидена ваксинация на говеда в шестте рискови области.