Стратегическият план на България отговаря във висока степен на европейските изисквания, нуждите на сектора и стратегическите цели на страната. Това се казва в публикуваната от аграрното министерство предварителна оценка на документа, по който ще работят земеделските производители до 2027 г. Тя е извършена от Обединение „Проджект Консулт“ ДЗЗД от град Шумен. 

Гласувайте: Може ли Министерството да реагира срещу спада в цените на суровото мляко?

Според авторите на оценката има проведен диалог със заинтересованите страни, въпреки че процесът на съгласуване и обхващане да не е достатъчно отворен към всички, които имат интерес. От „Проджект Консулт“ констатират, че има съобразяване с различните мнения от браншовите организации, гражданските организации и останалите министерства и институции. Тази теза подлежи на сериозно съмнение обаче, като се отчете недоволството в различните подотрасли на селското стопанство, което е налице и в момента. 

Анализаторите смятат също, че са изпълнени европейските очаквания за инвестиции в повишаване на качествената заетост и растежа, използване на потенциала на енергийния съюз, на кръговата икономика и биоикономиката, както и пълното свързване на земеделските стопани и селските области с цифровата икономика. 

Като основна слабост на Плана са посочени неговата фрагментираност, обусловена от липсата на цялостна национална визия за бъдещето на сектора и последователна връзка между отделните елементи. 

В оценката е включен преглед на трите мащабни проучвания, които бяха направени от външни изпълнители по поръчка на аграрното министерство. Това са Анализът на състоянието в селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост, изготвен от Института по аграрна икономика съм ССА, Анализът на състоянието в агроекологията, написан от Аграрен Университет - Пловдив и документът, изработен от Университета по национално и световно стопанство за социалното и икономическо развитие на селските райони.

От анализаторската компания смятат, че има известни неудобства поради разделянето на анализа на селското стопанство, селските райони и агроекологията в три отделни документа. В този случай някои гранични теми трудно могат да бъдат ясно демаркирани. Налични са също така изводи в отделните анализи, по които няма пълно единодушие от изследователските колективи.

По отношение на десетте отделни SWOT анализа се препоръчва на места те да бъдат опростени, с оглед по-лесното им възприемане. При директните плащания е необходимо е да се засили връзката между екосхемите и останалите интервенции, както и връзката с механизмите по хоризонталната цел, смятат авторите на анализа. 

С целия документ може да се запознаете ТУК

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg