Предупреждават стопаните от Хасковска област за опасност от чума по дребните преживни животни. Властите ще проведат срещи със стопаните от различните села през следващата седмица.
 
 
Към момента на територията на област Хасково няма регистрирани огнища на чума по дребните преживни животни, съобщиха от Областната администрация.
 
„Епизоотичната обстановка е много усложнена и затова са наложителни изключително строги мерки и дисциплина при изпълнението им, както от страна на стопаните, така и от гражданите“, предупредиха от Областната дирекция за безопасност на храните.
 
„Моят апел към всички животновъди е да бъдат изключително отговорни, защото няма кой да е пази стопанствата им, освен тях самите. Те са тези, които трябва да изпълняват санитарните мерки, предписани от ветеринарите, да дезинфекцират, да не транспортират животни и да не смесват стада. Не трябва да мислим, че това на нас не може да ни се случи“, призова заместник областният управител д-р Стефка Здравкова.
 
Целта на срещи е запознаване на стопаните със ситуацията, превенция и затягане на мерките във връзка с усложнената епизоотична обстановка в областите Ямбол и Бургас. Областната администрация призовава фермерите да ограничат всякакъв достъп на външни хора и животни от други стада до фермите им.