На заседание на Консултативния съвет по тютюна министърът на земеделието Румен Порожанов е поел ангажимент в много кратък срок да съдейства за среща на председателите на браншовите организации с представители на НАП за данъчното облагане. 
 
 
Председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите НАТ-2010 Цветан Филев съобщи това пред Фермер.БГ, след като земеделски производители в някои области получиха писма от данъчните за начисляване на подоходен данък върху преходната национална помощ за периода 2013-2017 г.
 
„Трябва да разрешим този казус. Не искаме амнистия, но не сме съгласни да плащаме със задна дата за пет години назад. Промяната в данъчното облагане за преходната национална помощ за тютюна стана през 2017 г.“, обясни Цветан Филев.
 
В последно време тютюнопроизводители от различни области получават писма с покана в срок до една седмица да се явят в областния офис на НАП. Там им дават разпечатки за средствата, които са получили като национална помощ за тютюн за пет години назад, и ги съветват да платят 10% данък върху тези суми.
 
 
Според председателя на НАТ-2010 по правилата преди 2017 г. тези средства е трябвало да се декларират, за да бъдат на светло, но са били в графата „Необлагаеми“. Сега стопаните очакват да се намери единно централизирано решение, което да важи за цяла България. 
 
По време на Консултативния съвет министър Порожанов е поел също ангажимент да обсъди със социалното министерство включването на сектор „Тютюн“ в списъка на тези, които могат да наемат сезонни работници с 1-дневни трудови договори.
 
„Мисля, че това ще стане факт преди интензивния сезон по прибиране на реколтата. Сезонни работници ще ни трябват и преди това, например по време на разсаждането. Възможно е да ни се наложи още един-два месеца да крием работниците, като да ги отчитаме при пипера, доматите и кайсиите. А нашето желание е да бъдем на светло“, подчерта Цветан Филев.
 
В бранша са удовлетворени от позицията на аграрното министерство, че за сектор „Тютюн“ в бъдещата Обща селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г. трябва също да има схема за подпомагане, включително и за закупуване на селскостопанска техника.