Популацията на диви свине се увеличава и през тази година ще се наложи засилен отстрел като превантивна мярка срещу разпространението на Африканската чума по свинете (АЧС).
 
 
„Минимум 80% от родените тази пролет диви свине в Пазарджишко са заложени за отстрел през 2019 г. поради опасност от Африканска чума по свинете“, съобщи директорът на Регионалната дирекция по горите инж. Ангел Кузманов, цитиран от darikradio.bg.
 
Опасното заболяването досега не е регистрирано в област Пазарджик, но мярката е планирана превантивно.
 
 
„През миналата година е отчетено увеличаване на дивите прасета. Това се дължи най-вече на правилното подборно ловуване“, коментира инж. Ангел Кузманов.
 
Ловците в региона са отстреляли и девет вълка. Властите смятат, че това трябва да се поощрява във връзка с увеличената популация на вълците и чакалите. В противен случай присъствието им ще се отрази зле на дивечовите запаси.
 
В същото време, както Фермер.БГ писа, расте броят на нападенията на вълци и мечки в животновъдни ферми и пчелини както в България, така и на територията на ЕС. Мечките са защитен вид и отстрелът им е забранен, а за нанасяните от тях щети стопаните се компенсират от държавата.