Напълно приключи разсаждането на тютюна и при четирите основни сортови групи, отглеждани в България, съобщиха от Национална асоциация на тютюнопроизводителите-2010 (НАТ-2010). 

Министерството: Ще обърнем специално внимание на тютюна

Заявени за разсаждане са общо 33 814 дка, а регистрираните тютюнопроизводители са 3 320, показва справка в актуализирания национален регистър за стопанската година.

Стопаните вече извършват машинно и ръчно окопаване, торене и третиране на полето. 

До края на месец юни се очаква да започне първа беритба при двете дребнолистни ориенталски сортови групи тютюн „Басми” и „Каба Кулак". При едролистните „Бърлей” и „Виржиния” брането ще започне между 10-20 юли.

Междувременно на 18 юни се състоя четвърта среща на Европейската междубраншова организация (ELTI) в сферата на суровия тютюн в Европейски съюз (ЕС) с голяма мултинационална цигарена компания.

Цветан Филев: „Целта пред бранша остава същата както досега – сигурни и дългосрочни пазари за тютюневата суровина от ЕС, включително за тютюнопроизводителите от България.“

Статистиката сочи, че през 2020 стопанска година в Съюза са произведени общо 133 000 тона тютюн, или 3,1% от световното производство. 

След проведените до момента онлайн срещи, с една от големите компании ще се работи върху тригодишна пътна карта за развитие на тютюнопроизводството в ЕС. От друга вече има обратна положителна връзка за дългосрочна ангажираност. Подобен резултат се очаква и от последната среща с четвъртия оператор, оптимисти са от НАТ-2010.