Отдаването на пасища и мери за индивидуално ползване ще бъде обсъдено на предстоящата сесия на ОС на община Тервел на 27 януари. Те трябва да се предоставят на собствениците или ползвателите на животновъдни обекти, регистрирани в системата на БАБХ.

ДФЗ отговаря: Индикативният график е готов, но чака одобрение

Според докладната записка на кмета инж. Симеон Симеонов, на разположение за индивидуално ползване са 42 626 дка пасища и мери в населените места на община Тервел. Наемната цена на един декар е 8 лв. 

Най-много площи са обявени в землището на гр.Тервел – 4212 дка, в селата Кочмар и Нова Камена - съответно 3170 дка и 3173 дка, в село Орляк - 3012 дка, в селата Каблешково и Безмер – по 2453 дка и 2480 дка. 

Ако след индивидуалното ползване останат свободни общински терени, те могат да се обявят за наемане на търг за срок от 1 стопанска година. Право да се явят ще имат само собственици на пасищни селскостопански животни, регистрирани в БАБХ. 

На предстоящата общинска сесия отново ще бъдат обсъдени правилата за ползване на мери и пасища, като ще се приемат задълженията на общината и на ползвателите. 

Кандидатите не трябва да имат данъчни задължения. Общинските ливади се разпределят според вида на животните и броя им, не повече от 15 дка за една животинска единица в имотите от първа до седма категория и до 30 дка за една животинска единица в имоти от осма до десета категория. 

След решението на Общинския съвет на 27 януари, желаещите фермери трябва да подадат заявление по образец до кмета на общината до 10 март. Кметът определя комисия, която да  излезе с протокол за окончателното разпределение на пасищата и мерите.