Програмата за развитие на селските райони предстои да бъде изпратена на Европейската комисия (ЕК) за официално становище. Това стана ясно след заседание на Съвета по координация при управлението на средствата от Европейския съюз (СКУСЕС), проведено в сряда. На заседанието бяха обсъдени и отговорите на официалните коментари на Европейската комисия на Споразумението за партньорство 2014-2020. Прието бе изпращането на коригираната версия на Споразумението за партньорство до ЕК да се осъществи до края на месец юни 2014 г.

За периода 31 март 2013 г. – 31 май 2014 г. с над 20% са нараснали сертифицираните разходи по Програмата за развитие на селските райони и Програмата за сектор „Рибарство“. Към 31 март 2013 г. размерът на сертифицираните разходи възлиза на 1 484 186 788 евро или 45 % от бюджета на програмите. Към 31 май 2014 г. размерът на сертифицираните разходи възлиза на 2 234 587 304 евро или 68 % от бюджета на програмите, посочват от правителствената информационна служба.

Както Фермер.БГ писа, министър Димитър Греков обяви, че до 1 юли ПРСР трябва да бъде представена в Брюксел за корекции. По отношение на това, кога ще имаме окончателен вариант на Програмата, зам.-министър Явор Гечев коментира преди седмица, че не е проблем, ако се наложат промени, те да бъдат направени. Към момента дори част от Преходните регламенти не са в окончателен вид, така че не е проблем да се правят допълнителни промени по ПРСР.

От МЗХ изразиха увереност, че до септември ще има окончателен вариант на Програмата. До месец януари 2015 г. наредбите по отделните мерки на Програмата трябва да бъдат готови и заедно с това да бъдат пуснати и заповедите за прием на проекти.

Заседание на Съвета по координация при управлението на средствата от Европейския съюз се проведе под ръководството на вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова. Участие в заседанието взеха министрите Таня Андреева, Данаил Папазов, Драгомир Стойнев, Петър Стоянович, Иван Данов, заместник-министрите Людмила Елкова, Росица Янкова,  Явор Гечев, Иван Кръстев, представители на Централното координационно звено, ръководители на Управляващите органи и други.


 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!