Министерството на земеделието (МЗХГ) организира поредното онлайн заседание на Тематичната работна група за разработване на Стратегическия план, което ще се проведе в петък, 5 февруари.

Въвеждат се коефициенти в критериите за оценка на млади фермери

Сред основните теми на дискусии ще бъдат обновените проекти по схемите за дребни земеделски стопани, млади фермери и схемата за памук.

Експертите от земеделското министерство ще представят още актуализиран проект на интервенциите по схемата за обвързана подкрепа за крави от застрашени от изчезване породи, както и по основното и допълнително подпомагане на доходите за устойчивост на фермерите.

Вижте предложенията за финансирането по ПРСР

След обедната почивка пък ще бъдат разгледани някои от проектите на интервенции, финансирани по Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР). Ето кои са те:

Актуализирани проекти на интервенции:
- Залесяване на земеделски и неземеделски земи;
- Предотвратяване и възстановяване на щети по горите от горски пожари, природни бедствия и катастрофични събития;
- Подпомагане провеждането на отгледни сечи в недържавните гори;
- Горско-екологични дейности в горите.
- Инвестиции, подобряващи устойчивостта и екологичната стойност на горските екосистеми;
- Първична преработка и маркетинг на дървесина;
- Плащания за гори и горски територии с въведени задължителни изисквания в зони от Натура 2000.

В края на заседанието специалистите от МЗХГ ще представят актуализирания проект по оперативните програми, изпълнявани чрез различни интервенции от признати организации на производители, групи производители, асоциации на организации на производители в секторите „Мляко и млечни продукти“, „Месо“, „Зърнени култури“ и „Картофи”, както и проекта за Подкрепа за оперативни групи в рамките на Европейското партньорство за иновации.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg