Над 40 сорта зърнено-житни култури, създадени и отглеждани в опитните полета и производствените участъци на Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево, ще бъдат представени на традиционния Ден на отворените врати на 7 юни. 
 
 
Посетителите ще могат да разгледат на място развитието на посеви от сортове обикновена и твърда пшеница, тритикале и ечемик, съобщи националното радио. Откриването на форума е в 10:00 часа. 
 
„Както всяка година, нашата цел е да привлечем фермери, бизнес партньори и учени от цялата страна, които да се обединят около идеята за подкрепа на производството и пазарната реализация на семена от висококачествени и високодобивни български сортове зърнено-житни култури“, каза проф. д-р Генчо Милев, зам.-директор и ръководител на сектор „Наука“ в института. 
 
За есенната сеитба на българските земеделски производители ще бъде предложена богата гама от 25 сорта обикновена пшеница. Освен познатите на местните фермери сортове „Енола“, „Драгана“, „Аглика“, ще бъдат предложени и семена от по-новите сортове като „Катаржина“, „Киара“, „Калина“, „Горица“ и др.
Зърнопроизводителите могат да разчитат и на сортове от най-новата селекция пшеница сорт „Никодим“, тритикале сорт „Борислав“ и твърда пшеница сорт „Малена“. 
 
Според проф. Милев тези сортове се отличават с екологична пластичност, устойчивост на най-разпространените болести, висок добивен потенциал и много добро качество на зърното. 
Иначе състоянието на зърнено-житните култури в региона в момента е много добро, твърдят специалистите. Незадоволително е състоянието на посевите, засети извън благоприятните срокове, с неспазени отделни технологични елементи или полета, пострадали от екстремни метеорологични явления. 
 
Тези площи за радост са относително малко, коментира зам.-директорът на института. Неговата прогноза е, че при благоприятни климатични условия през юни, добивите от тазгодишната жътва ще доближат нивото на миналата година, която бе рекордна по получено количество зърно за страната.