Представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите ще се срещнат с премиера Сергей Станишев след 20 януари. Това съобщи председателят на сдружението Радослав Христов. Той уточни, че срещата ще бъде след визитата на министър-председателя в Египет, в интервала 20 – 30 януари, и в момента се доуточнява датата на работната среща. В момента се изготвя дневният ред на срещата и по-специално проблемите, които са наболели, уточни Христов.


Запитан дали след тази среща ще стане ясно дали ще протестират отново, Радослав Христов отговори: „ Протестът бе за над 300 милиона лева, ние се съгласихме за 150 милиона лева. Ако това решение днес е факт, нямаме мотив да протестираме”. Притеснението зърнопроизводителите са, че е било договорено до края на декември да се изплатят субсидиите за 2008 година. В деня на протеста са били изплатени приблизително 220 милиона, което е една трета от общия обем, уточни Христов. Това забавяне причинява неудобства на зърнопроизводителите и на срещата със Сергей Станишев ще бъде поставен отново въпросът и ще настояват за конкретна дата, кога ще стане плащането и на останалите средства от субсидията за миналата година.

Той коментира, че в момента няма никакъв пазар на зърно и това са единствените свежи пари, които може да се получат. Ако до края на януари няма решение за изплащането на останалите 70%, Управителният съвет на асоциацията ще се събере и ще се вземе решение как да се реагира. “Ако трябва да протестираме пак, пак ще го направим”, заяви Христов. Той цитира и колегата си от Плевен, че не са производители на стачки, а на зърно, но настояват за изпълнение на поетите ангажименти.


Запитан как коментира днешното решение на правителството да допълни директните си плащания до 65% от размера на директните плащания в Общността към 30 април 2004 година, Христов отговори: „Това е добре, но има един друг проблем не е важен процентът, важно е какво правителството гласува. Това е много хубаво, но вие знаете, че в бюджет 2009 година нямаше нито един лев национално доплащане на първо четене. Когато излязохме да протестираме, тогава заложиха 211 милиона лева. Говорих с министъра, който ми каза, че има решение за 150 милиона за зърнопроизводство и 61 милиона за млекопроизводители. Не виждам дали ще има реална възможност за увеличаване на директните плащания към зърнопроизводителите. При разрешени 9-10 лева при три стачки заложиха пет. Но това решение ме радва, защото означава, че правителството се е ангажирало с този проблем”, заяви Радослав Христов.

 

снимка: www.tractor.bg

 

вижте от архива на Fermer.BG:

16.12.2008 Радослав Христов: Дано да ме разберат управляващите - зърнопроизводителите сме изправени пред фалит