Експертът по зърнопроизводство от Copa-Cogeca Гай Гаген взе участие в дебат за Общата селскостопанска политика (ОСП), който се проведе днес  в Монтана. Той призова българските земеделци да мислят за бъдещето, когато избират какви култури и по какъв начин да ги отглеждат. Той също акцентира, че неговата организация работи с всички европейски институции, за да има баланс между субсидирането на фермерите от новите и старите страни-членки на ЕС.

 

В контактите си Copa-Cogeca работят постоянно за подобряване позицията на европейските фермери на общия пазар. Това може да стане само, когато има общи условия за всички в новата ОСП. Една от стъпките в тази посока била и идеята за субсидиране от общ европейски бюджет без кофинансиране от страните-членки, обясни Гай Гаген.

 

Заместник-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова също присъства на срещата. Тя увери, че българското правителство ще отстоява равнопоставеността между страните-членки в новата ОСП на Евросъюза и най-скорошното изравняване на субсидиите. Боянова очерта като други предложения на България и предложенията за компенсиране и пренасочване към отглеждането на алтернативни култури на земеделците от необлагодетелстваните региони в ЕС. Освен това ще настояваме ЕС да изостави секторното подпомагане и да обърне приоритетно внимание на активните фермери. Като идея се очерта и възможността реколтата на фермерите да бъде застрахована със средства от ЕС.

 

© 2011 fermer.bg