Кое е най-щадящото околната среда растително мляко? Картофеното, ако попитате шведската компания, която го създаде. В 21 в. растителните млека на пазара са нещо обичайно. В някои групи в социалните мрежи те дори имат статус на валута, като популярността им постоянно расте, информира agrarszektor.hu.

По изчисления на експерти до 2019 г. пазарът на млечни заместители вече надхвърля 16 милиарда долара. Значителна част от тях са овесените и бадемовите. Растително мляко обаче може да бъде направено и от редица други съставки - от ориз до кокос и соя.
 
Шведската компания е на път да направи пробив с мляко на картофена основа, което може да е най-устойчивият заместител, пише Euronews. Според нея производството на един килограм продукт освобождава само 0,27 килограма въглероден диоксид в атмосферата, докато същите стойности са 0,9 килограма за овес и 0,7 килограма за бадеми.

Освен това, тъй като оборотът на млека на растителна основа се увеличава, е под въпрос колко бадеми ще могат да се отглеждат, като се има предвид, че Калифорния, която генерира 80% от световното производство на бадеми, е малко вероятно да увеличи производството си. Освен това картофите изискват използването на дори по-малко обработваема земя от овеса.

Продуктът, който понастоящем се предлага в Обединеното кралство, може да пожъне огромен успех. Засега спънка са оплаквания на потребители, които споделят, че в кафе или чай растителната напитката става на бучки.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Вижте как се промени преработката на мляко в ЕС за десетилетие

Как го правят: От 30 крави до успешен бизнес в млечна ферма

Ето как се продава прясно мляко за 12 лева литъра