Дни преди Великден, цените на най-предпочитаните храни драстично се покачват. Въпреки че Министър Иван Станков апелира цените на агнешкото месо и яйцата да останат непроменяеми по празниците, цената на агнешкото се покачва.


Агнешкото се търси, но на много ниски изкупни цени, оплакаха се пред Фермер.БГ редица фермери. Прекупвачите купуват килограм живо тегло за 4,50 - 4,80 лв., което е много под реалната себестойност допълват те. Търговците продават продукта на хранителните вериги на цени от 10-10,50лв/кг, като на места цената,  до крайния потребител стига стойности от 17лв. за килограм месо.


Адекватната цена на кг живо тегло е 8 лв, заяви за Фермер.БГ Бисер Чилингиров от Асоциация на овцевъдите в България. За да оцелеят производителите на агнешко месо са готови да продават отново под себестойност. Той допълни още, че ако не се вземат конкретни мерки има голям риск за фермерите, тъй като разходите им са огромни, а прихода от поддържането на такава ниска продажна цена прави оцеляването им много трудно. Според него е въпрос както на добра воля от страна на търговците, така и на адекватна държавна политика и стратегия проблемът да бъде решен в полза както на фермерите, така и на крайния потребител.


В началото на месец април животновъди имаха очаквания, че пазарите на агнешко месо към Турция ще бъдат отворени и това ще повиши както търсенето, така и изкупните цени на агнешкото месо. Към момента обаче, този пазар все още не е отворен. Турция в момента е презадоволена със собствено агнешко месо, което предполага нежеланието им да внасят отвън,  коментира Симеон Караколев от НАРСПБМ. Според него в близко бъдеще не се очертава Турция да купува овце за клане, което прави ситуацията за овцевъдите още по-сложна.

 

„Оказва се, че в Турция за животновъдите има ясни закони, имат си реализиран продукт, презадоволени са, а ние се чудим къде да си продаваме продукцията, защото тук цари хаос, няма договорни взаимоотношения, няма стратегия за овцевъдството – колко трябва да бъдат бройките, къде трябва да се продават“ , допълва от своя страна по този въпрос и Бисер Чилингиров.

 

В този омагьосън кръг животновъди и потребители изпадат всяка година преди Великден. За да излязат от него, държавата би следвало да провежда целенасочена политика в подкрепа на животновъдния сектор и да търси  начини и способи, фермерите директно да се договарят с търговските вериги, чрез своите професионални структури, категорични са животновъдите. Помогнала  би и една добре работеща наредба за директните продажби, която да даде възможност на фермерите да продават директно своята продукция на крайните потребители.

 

Държавата все пак се опитва , макар и със закъснение да улесни производителите. Изготвена е наредба за кланични пунктове, която ще позволи на фермерите да продават директно изчистено месо и други части от животното на крайния потребител, информира за Фермер.БГ Пенка Христова- председател На Съюза на животновъдите в България (СЖБ) и член на консултативния съвет по животновъдство в МЗХ. В рамките на няколко месеца се очаква наредбата да влезе в действие, като тя ще даде възможност и за по-изгодно договаряне на цените в полза на овцевъдите, допълва още г-жа Христова.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!