Със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) в област Смолян са определени предпазна и наблюдавана зони, във връзка със заболяването „син език” по преживните животни, заяви директорът на ОД на БАБХ д-р Сава Бозуков, цитиран от радио Фокус. Предпазната зона е в радиус от 100 км от огнището в Ивайловградско и в нея влизат две общини от област Смолян – Неделино и Златоград.

 

В наблюдаваната зона, която е в радиус от 150 км от огнището, влизат общините Смолян, Чепеларе, Златоград, Неделино, Мадан, Рудозем и Баните, посочи д-р Бозуков и поясни, че това обхваща почти цялата област, с изключение на общините Девин, Борино и Доспат. Той допълни, че е забранено придвижването на възприемчиви за „син език” преживни животни в зоната на общините Неделино и Златоград, както и областите Кърджали и Хасково.

 

С полицията е уточнено да бъдат спирани всички коли, превозващи животни и да бъдат проверявани. Д-р Бозуков подчерта, че има забрана за паша на всички възприемчиви животни, отглеждани в селищата попаднали в предпазната и наблюдавана зона в часовете с активен летеж на куликуиди (вид комари) от 19.00 ч вечерта до 8.00 ч сутринта.

 

Въведена е и забрана за провеждане на пазари и изложби. Собствениците на животни, които отглеждат възприемчиви животни не трябва да позволяват при паша и водопой смесване на стадата им с други стада, каза още д-р Бозуков.

 

В 7 области в Южна България през тази седмица бяха проведени заседания на областните кризисни щабове, на които беше взето решение да се вземат кръвни проби от предпазните зони. При овце, показали клиника на заболяването трябва да се вземе проба кръв във вакуум контейнер.

 

Според ветеринарни лекари заболяването Син език може да нанесе сериозни щети на животновъдството. Данните сочат, че смъртността при разболелите се животни е 70%, което може да нанесе големи загуби на фермите. Заради това са предприети и спешните мерки срещу болестта при преживните животни.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!