Земеделските производители напълно да бъдат изключени от Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и нефтени продукти. Такова решение е взето вчера на заседанието на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). 
 
Ние сме потребители на това гориво, не сме търговци, затова нямаме място в този закон. И други браншове бяха изключени, смятаме, че това може да важи и за нас, каза пред Фермер.БГ председателят на асоциацията Костадин Костадинов. 
 
Той уточни, че следващата седмица предстоят срещи и нещата предстоят да се решават. Ще се разговаря и с други браншове от агросектора. 
 
Законът за горивата, както го наричат за краткост, беше обнародван в „Държавен вестник“ на 27 юли миналата година, като трябваше да влезе в сила шест месеца по-късно - на 28 януари тази година.
 
Оказа се обаче, че съществуват редица неясноти в прилагането му, особено във връзка с новите регистри, които ще трябва да се водят от икономическото министерство и от всяка фирма, която използва горива, включително от земеделските производители.
 
Затова в началото на тази година парламентът гласува отсрочка за новите разпоредби, така че те да се прилагат от 1 юли 2019 г., а наредбата за националния регистър да бъде приета до 1 август 2019 г.
 
Неяснотите около практическото изпълнение на новата нормативна уредба обаче останаха и във връзка с това се появиха инициативи за нова промяна в закона. Именно тези предложения ще се обсъждат от представители на засегнатите браншове и на икономическото министерство следващата седмица.
 
Друга важна за фермерите тема, обсъдена на УС на НАЗ, са тол таксите. В четвъртък стана ясно, че въвеждането им ще бъде отложено. 
 
„Не знаем какви ще са таксите, не знаем кои пътища ще са включени. Трябва да има яснота, за да можем да работим спокойно“, обясни Костадинов и добави: „Отлагането е временно, това не решава нещата“.