Специален етикет да отличава родните стоки в магазините и тези, произведени от изцяло български суровини. Това предлага кметът на Калофер Румен Стоянов, пише "Марица".

Фермерски храни: Сагата с търговските вериги влезе в чужди медии

Стоянов, който е също животновъд и председател на Организация на развъдчиците на автохтонните породи овце в България, е отправил предложението си по време на Консултативен съвет в Министерство на земеделието. То е във връзка с решението на Министерски съвет търговските вериги задължително да продават регионални земеделски продукти, обособени на отделни места в магазините, като мярка за подпомагане на фермерите в кризата.

Храните, които се произвеждат изцяло с български суровини, както и плодовете и зеленчуците, отгледани в България, трябва да имат специални етикети, смята Стоянов. Млечните и месните продукти, които също се правят в България, но с вносни суровини, да имат други етикети. Друга негова идея е на етикетите на млечните продукти да се отбелязва и от коя порода животни са направени киселото мляко, сиренето, кашкавал​ът и т.н.

"Това е важно, защото има разлика във вкусовите качества на млякото не само от вида животно - краве, овче, биволско и т.н., но и от различните породи. Такава практика с отбелязване на породите има в ​редица европейски страни, а във Франция отдавна е практика", казва Румен Стоянов.

До момента обаче никой не се е позаинтересувал да се предприеме промяна на етикетирането в тази посока, нито пък за отбелязване на произхода на суровините. Той обаче е решил, че ще се бор​и идеята му да се реализира.

Преди три години кметът на Калофер патентова слогана „Да запазим заедно българското“. Това е името и на традиционния събор на местните породи, който се провежда всяка ​есен на местността Паниците край Калофер. Идеята на патента е да се привлече вниманието на обществото и най-вече на институциите върху сектор животновъдство.

​Румен Стоянов се надява пандемията с коронавируса скоро да отмине и през септември съборът да се проведе за 15-и път.