България ще отправи официално запитване към Европейската комисия за възможността за прилагане на кризисни мерки за подпомагане на розопроизводството. Това заяви министърът на земеделието на онлайн заседание на Консултативния съвет по маслодайната роза.

Спешен консултативен съвет искат розопроизводителите

По предложение на розопроизводителите страната ни ще поиска да приложи мярката за небране на розовия цвят. Така се цели да се осигурят средства за намаляване на производството на розов цвят поради липсата на интерес за изкупуването му. 

„За да приложим тази мярка в сектор „Розопроизводство“, трябва да представим мотивирана аргументация за това искане, която да включва анализ на пазара и причините, довели до смущенията в сектора“, обясни ресорният министър. 

Другата краткосрочна мярка е нотифициране на държавна помощ за подкрепа на производителите на първична земеделска продукция, каквито са и розопроизводителите. 

Подкрепата следва да бъде изразена в количествени измерения, а именно как COVID-19 е оказала въздействие върху производството на розовия цвят. Помощта може да бъде нотифицирана по Временната рамка, която е налична за страните членки на ЕС заради пандемията. 

Още една предложена от бранша мярка е изкореняване на насажденията с маслодайна роза. 

Ако има единодушие за прилагането й от всички розопроизводители, тя може да бъде приложена чрез Закона за маслодайната роза. 

От своя страна, розопроизводителите заявиха, че през последните две години държавата е направила първите стъпки за подкрепа на сектора с приемането на Закона за маслодайната роза, но те са недостатъчни. Бяха отчетени и слабости в маркетинга и рекламата на българското розово масло на международни изложения и форуми.

Какво казва статистиката към момента?

В Националния електронен регистър на розопроизводителите и розопреработвателите са вписани 2894 розопроизводители, които отглеждат 45 хил. дка с насаждения с Rosa damascena и с Rosa alba. В страната оперират 51 розопреработватели, които имат 48 обекта.

От общо произведеното количество маслодайна роза 14 321 тона, през 2020 г. са преработени 13 523 тона, което представлява 95 % от произведената суровина. Средният добив от маслодайна роза през 2020 г. е 315 кг/дка, а средната изкупна цена е била 2,04 лв./кг.