В северната ни съседка текат дискусии за понижаване на цената на млякото за крайния потребител. Комисията за защита на конкуренцията води разговори с търговците на дребно и преработвателите, за да бъде сключено доброволно споразумение, информира Agrointel. 

Забраната за внос на украински стоки ще стои, докато не бъде приет пакетът от ЕС

Според споразумението ще бъде договорена по-ниска цена на млякото за консумация за период от 6 месеца. Срокът ще започне да тече от 1 май тази година, както беше решено на среща на министър-председателя Николае Чука и представители на фермерите, преработвателите в хранително-вкусовата промишленост, Асоциацията на големите търговски мрежи в Румъния и на Асоциацията на румънските компании за дистрибуция на стоки.

Намаляването на цената на млякото на рафта ще бъде най-малко с 20% и ще важи само за продукция с румънски произход. В момента то се предлага за над 7 леи (2,77 лева) на литър. Отстъпката ще бъде поделена между търговците на дребно и преработвателите (по минимум 10%).

Президентът на Комисията за защита на конкуренцията Богдан Чирицою увери, че са спазени всички условия, за да няма риск за нарушаване на правилата на конкуренцията. 

Тоест доброволното споразумение се извършва в рамките на установените параметри: преговорите са двустранни между всеки доставчик и всеки търговец на дребно, с възможност за отстъпки от минимум 10%. Ние ще наблюдаваме тази инициатива заедно с отговорните органи, като Националния орган за защита на потребителите (ANPC), ще използваме Food Price Monitor, онлайн платформата, която показва цените на хранителните продукти, допълни той. 

В зависимост от резултатите от мониторинга Комисията ще обсъди с представителите на правителството какви мерки са необходими.

По-рано този месец, на 11 април, правителството, представителите на преработвателите и веригата от големи магазини в Румъния се договориха за намаление на цената на млякото за пиене за период от шест месеца по време на консултации с участието на премиера Николае Чука.
 



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Напук на трудностите: Семейно стопанство работи за увеличаване на животните

Повече мляко предадено в мандрите през януари спрямо декември

Пуснаха електронната платформа за наблюдение на цените