Животновъдни асоциации настояват да се добави нов член в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ). В него да бъде разписана процедура за разпределение на обработваеми земи на животновъди, която да е аналогична на разпределението на пасища и мери.

Опитите да се сложи ред в пасищата продължават

Молбата с предложенията е подписана от 21 организации в сектора и е изпратена до Министерството на земеделието и парламентарната Комисия по земеделие. 

Браншовите представители предлагат да бъдат разпределяни примерно по 20 дка на животинска единица обработваема земя от Общинския и Държавния поземлен фонд. По този начин по-голямата част от стопаните, които разполагат с нужната техника, сами ще си набавят фуражите за изхранване на животните. 

Друго тяхно предложение засяга чл.37и от ЗСПЗЗ, ал. (6) и по-точно неговото запазване в сегашния му вид. То е в контраотговор на искане на НОКА предимство да се дава на местните животновъди в дадено землище, а не на досегашните ползватели. 

Като мотив за това свое настояване браншовите представители посочват съвестната и коректна грижа от страна на досегашния ползвател, който заслужава да продължи да ги ползва с предимство и след изтеклия петгодишен период с нов договор или анекс за продължаване на досегашния.

Освен това животновъдът, който е ползвал даденото пасище, може да е създал и открил животновъден обект по чл.137 от Закона за ветеринарномедицинската дейност – пасище, за който ветеринарните изисквания не са малки. 

Последното предложение на браншовиците засяга подаването на Заявления по чл.37и, ал.5 от ЗСПЗЗ и чл.99, ал.1 от ППЗСПЗЗ към общините. Техният опит показва, че до земи от Държавния поземлен фонд по този ред въобще не се стига. По думите им процедурата за ползването на пасища при разпределение от общините е дълга и последователна и в повечето случаи не се издава последващ протокол и нужните документи.

Ето защо животновъдите настояват по тази процедура да се върви едновременно и успоредно с подаване на заявления по чл.37и, ал.5 от ЗСПЗЗ и чл.99, ал.1 и към Областните дирекции по земеделие за разпределение на пасища, мери и ливади от ДФЗ. По този начин ако има недостиг за разпределение в съответната община и съседна на нея, без усложнения и излишна документация животновъдът може да се възползва от държавните земи.