„Недостигът на кадри при нас е постоянно явление. Мотивирани хора, които да работят в сектора, могат да бъдат намерени от държавната администрация”, заяви Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите пред БНТ.

Дали ремонт на ремонта на Стратегическия план ще обърка плащането на субсидиите

Там оптимизацията трябва да бъде в пълна сила и не единствено сред хората, навършили пенсионна възраст”, допълни браншовият представител и подчерта, че не е нормално 1,2 млн. души да са заетите в частния сектор и също толкова да работят в държавната администрация. 

„Всичко останало са хора, които разчитат на пенсии или на субсидии от държавата… В държавната администрация се крие един огромен национален капитал, който ние считаме, че трябва да бъде изваден на светло и да се влее в икономиката”, каза още Кукушева.

Тя коментира, че у нас поскъпването на хляба е най-слабо изразено спрямо всички други храни и спрямо скока на цената му в Европа. По думите ѝ „пет-шест хлебозавода са преустановили работа заради цената на електроенергията".

Мариана Кукушева: Никога досега в държавата не са влизали толкова много пари от ДДС, защото данъчната основа расте.

Браншовикът поясни, че в условията на стагфлация (инфлация + безработица + обедняване) икономистите препоръчват да се намали ДДС за най-чувствителните стоки, за да се увеличи потреблението. Кукушева е категорична, че ДДС на всички храни трябва да се намали на 9%.