Има идея биопазара пред земеделското министерство с помощта на вендинг машини да стане постоянен и денонощен. 

 Четете още: Как да кандидатствате за наградите на Agri Summit & Awards 2024

 

„Ще имаме биологичен денонощен постоянен фермерски пазар, който ще обслужва столичани 24 часа в денонощието и 365 дни в годината“, разказа за Агри.БГ Божидар Петков, председател на Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я). 

Засега това намерение съществува само като идеен проект на асоциацията, но целта е да се поставят на едно място около министерството десет машини с всичките видове продукти, които се предлагат като се започне от яйца и се свърши с ягодоплодни.

В сряда, когато фермерите идват на място – ще продължи да има живо присъствие. „През останалото време машините ще бъдат заредени и всеки, който иска може да си получи биологична храна“, разясни Петков, който се надява асоциацията да бъде подпомогната, за да се развие това начинание. 

„Цялостната идея е подобни машини да бъдат разположени в търговски центрове и летища, така че до нашите фермерски биопродукти да имат достъп и гостите на страната“, каза още той. 

През миналата седмица група производители на малини и ягодоплодни култури, заедно с представители на Съюза на дунавските овощари, посетиха най-голямото изложение за ягодоплодни култури в Германия. Там са били представени много разработки за автоматизиране на брането, както и редица иновативни системи за директни продажби. Вендинг машини за храна са с охлаждане и могат продават земеделска продукция от всякакво естество. Разпространението им става все по-голямо в цяла Европа. 

Агрофотоволтаиците, показани на изложението са сред най-атрактивните новости, които българските производители на плодове са видяли в Карлсруе. Те позволяват без да се променя начинът на ползване на земеделските земи да се изградят фотоволтаици върху различни насаждения или върху покривите на оранжериите.По този начин слънчевите панели ще носят допълнителни приходи на земеделските производители.