Васил Грудев е предложението на номинирания от ГЕРБ за премиер проф. Николай Габровски.

Пак ли ще се оцелява на субсидии или след пет години ще имаме печеливши фермери?

Това стана ясно след като проф. Габровски върна на президента Румен Радев изпълнен първия мандат за съставяне на правителство. По неофициална информация се очаква още идната сряда (14 декември) кабинетът "Габровски" да бъде гласуван в Народното събрание. 

Габровски посочи, че хората в предложеното от него правителство са експерти и отдалечени от партийните централи. Президентът Румен Радев каза, че още днес (12 декември) ще издаде указ, за да може кабинетът "Габровски" да бъде гласуван в парламента час по-скоро.

Васил Грудев е роден на 5 май 1980 г. в град Пловдив. Завършва Френската езикова гимназия в родния си град. По образование е юрист – завършва магистратура в Юридическия факултет в университета „Franche-Comté“ в Безансон, Франция. Специализирал е Европейско сътрудничество в Wageningen Business School, Холандия.

От април 2006 г. до декември 2008 г. работи в ДФ „Земеделие“ като експерт в отдел „Директни плащания на площ“. От 2009 г. до 2011 г. оглавява отдел „Технически инспекторат“. Следващите две години изпълнява длъжността заместник изпълнителен директор на ДФ „Земеделие“. През септември 2013 г. става изпълнителен директор на фонда и заема този пост до ноември същата година.

От 6 август до 7 ноември 2014 г. е министър на земеделието и храните в служебното правителство на Република България. Грудев е заместник-министър на земеделието и храните по време на второто правителство на Бойко Борисов.
От юли 2019 г. до 2021 е изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“, след като предшественикът му Живко Живков подава остава.