Срокът за подаване на заявление за сключване на договор за сортоизпитване да се промени от един месец на десет работни дни преди посочените крайни срокове, тъй като срокът е неизпълним за заявителите. Това предвижда проектонаредба за изменение и допълнение на Наредба № 7 от 2013 г. за условията и реда за сортоизпитване, признаване, вписване и отписване на сортовете растения във и от Официалната сортова листа на Република България.

Таван на плащанията - вижте трите варианта

Например за ранните пролетни култури заявлението за сортоизпитване за различимост, хомогенност и стабилност/биологични и стопански качества (РХС/БСК) трябва да бъде получено в Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС) до 15 декември, а резултатите от полските опити се изпращат на заявителите до 20 декември, пише в доклада на зам.-министър Явор Гечев.

Измененията се налагат заради новоприета директива на Европейския съюз, засягаща протоколите за изследване на някои сортове и ботаническите наименования на някои растения, която следва да бъде въведена в националното законодателство.

„С въвеждането на директивата и приемането на наредбата ще се даде възможност за сортоизпитване за различимост, хомогенност и стабилност от ИАСАС на сортове земеделски растителни и зеленчукови видове в съответствие с актуализирани протоколи на Службата на Общността за сортовете растения (CPVO) за отделни култури, или сортоизпитване на култури, включени в протоколи на CPVO”, пише в мотивите за изменението.

Нормативния акт дава възможност за актуализиране някои ботанически наименования на растения, които са включени в протоколите за изследване за РХС. Освен това с проекта на наредба се правят и някои промени, свързани с привеждане на текста на наредбата в съответствие със Закона за посевния и посадъчния материал и се актуализират количествата семена от коноп, необходими за изпитване за биологичните и стопански качества на културите.

Проектонаредбата е публикувана на страницата на Министерството на земеделието, храните и горите и на Портала за обществени консултации с 30-дневен срок за обществено обсъждане - до 20 септември.