Намаляване на максималната стойност на общите допустими разходи за един кандидат и един проект за целия период на прилагане на подмякра 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ до 2 млн. евро. Това е едно от предложенията, заложени в проектонаредбата за прилагане на подмярката.
 
 
Проектът предлага нови приоритета. Първият е за кандидати, които извършват селскостопанска дейност или преработка на селскостопански продукти от най-малко три години и не са получавали финансова помощ за сходна дейност; А другият е за проекти, насърчаващи интеграцията на земеделските производители и преработвателни предприятия с разширен достъп до пазари за произвежданата от тях продукция, включително експортна активност.
 
В проектонаредбата е прецизиран и текста, касаещ готовата продукция, заложена в бизнес плана на съответния проект. Според него тя трябва да съответства с капацитета, съгласно технологичния проект както и изискванията по отношение на осигуряване на суровинна обезпеченост за проектите, с цел да се гарантира финансиране на жизнеспособни  и обосновани инвестиции.
 
[news]
С цел предотвратяване създаването на изкуствени условия се въвежда изискване по отношение на проектите, включващи само разходи за закупуване и/или инсталиране на нови машини, оборудване и съоръжения, необходими за подобряване на производството за предоставяне на документи, доказващи правно основание за ползване за не по-малко от 6 години от датата на подаване на заявлението за подпомагане, на сградите и/или помещенията, където ще бъдат поставени и/или монтирани машините/оборудването.
 
Предвижда се инвестиционните мерки на програмата да бъдат управлявани чрез ИСУН. А с цел осигуряване на по-голяма публичност и прозрачност се добавя условие най-малко веднъж на шест месеца Разплащателната агенция да публикува за одобрените кандидати, проекти и място на изпълнение на проекта, заедно с наименованието на доставчиците и изпълнителите. 
 
С проектонаредбата се предвижда и възможност за провеждане на въвеждащо обучение за бенефициентите. С цел намаляване на административната тежест се премахват част от изискуемите документи, доказващи обстоятелства, които ще се проверяват по служебен път. 
 
Предвидена е и процедура за прехвърляне на заявления, постъпили в предходен период на прием, в рамките на предстоящата процедура за подбор на проектни предложения, за да се даде възможност за кандидатстване за подпомагане с проекти, които не са получили заповед за одобрение или отказ. 
 
Проектът на наредбата е качен за обществено обсъждане, което продължава до 5 декември 2017 г.