Правителството ще предложи до дни въвеждането на данък обществено здраве. Това е такса върху нездравословните храни, която ще се събира, за да бъде подкрепяна здравната система заради по-големите разходи, които прави общественото осигуряване вследствие на нездравословното поведение на населението.
 
Ще бъдат засегнати четири групи стоки - тези, които съдържат добавена захар, тези, които съдържат сол над 10 грама на килограм, тези, които съдържат трансмастни киселини. В четвъртата група влизат кофеинсъдържащите храни и напитки. Затова експертите са се концентрирали върху храни, без които може.
 
Специално изключение се прави за сирената, защото се приема, че при тях ползата от многото сол, е по-голяма от вредата. И те са основен и често пъти незаменим източник на калций и белтъчини. Сиренето и кашкавалът са традиционни храни и евентуално налагане на допълнителен данък върху тях ще има нежелан социален ефект, пише „24 часа".
 
Данъкът ще засегне не само пакетираните храни, но и хлебни и сладкарски изделия, които се продават неопаковани. Няма да има допълнителен акциз върху пакетираната захар, сол или трансмастни киселини, както и върху кафето.
 
Окончателният размер на таксите ще бъде определен след обсъждане и при гласуването в парламента. Ще се облагат храните, които съдържат т.нар. трансмазнини, включително и т.нар. частично хидрогенирани. Това са практически всички форми на маргарин. Санкцията не се отнася за натуралното палмово масло, което също се използва за заместитител.
 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!