Търговията с вино, високоалкохолни напитки и храни е една от перспективните сфери в двустранната търговия между България и Беларус.
 
 
Тази есен в София ще се проведе Българо-беларуски бизнес форум. За това се договориха днес зам.-министърът на икономиката Александър Манолев и новоназначеният посланик на Беларус у нас Александър Лукашевич. Събитието ще бъде в рамките на поредното заседание на Междуправителствената комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество между двете страни.
 
През последните години двустранният стокообмен отбелязва устойчив ръст, като достига 56,8 млн. долара. „Тези числа са далече от потенциала, който имат нашите две страни в икономическата сфера“, каза зам.-министър Манолев. По думите му, редовното провеждане на заседанията на Междуправителствената комисия и работните групи към нея е инструмент за активизиране на бизнес контактите.
 
„Значителни са и възможностите за българските компании, като е показателно, че българският износ за Беларус продължава да расте“, допълни Александър Манолев.
 
Обсъдено е и задълбочаване на диалога на ниво представители на местната власт, за да се създадат устойчиви контакти между регионите в двете страни. Манолев и Лукашевич се обединиха около мнението, че важна роля в развитието на бизнес сътрудничество играят търговско-промишлените палати на България и Беларус