Законопроект за изменение и допълнение на Закона за ветеринарномедицинската дейност ще бъде обсъден на следващото заседание на парламентарната Комисия по земеделие, планирано за 8 септември. 

Над 300 кг/дка среден добив от слънчоглед очакват в Добруджа

Проектодокументът, под който са се подписали 25 депутати, е внесен в началото на месеца. С него се предлага да се забранят обектите, в които се развъждат и умъртвяват животни заради техните ценни кожи, като лисици, норки, чинчили, енотовидни кучета и други, без месото им да се използва за консумация от хора.

По данни на БАБХ към момента у нас функционира само една ферма за отглеждане на животни с цел добив на ценни кожи. Фермата е за американски норки с капацитет 128 576 и се намира в старозагорското село Маджерито. В регистъра на БАБХ фигурират още две ферми. Едната от тях е до варненското село Любен Каравелово, която не работи от 2016 г., а втората е до ямболското село Чарган и е с временно преустановена дейност от ноември 2020 г.

Ако това предложение за изменение на закона бъде прието, то забраната ще влезе в сила от 1 януари 2022 г.

Целта е не само да се спре негативният ефект върху околната среда и биоразнообразието, както и да се спазва хуманното отношение към животните, но и да се допусне рискът от мутиране на вируса COVID-19 при норките.

Междувременно Министерството на земеделието стартира обществена консултация на новия Закон за ветеринарномедицинската дейност, а единият от въпросите в анкетата, в която всеки може да се включи, е именно: Смятате ли, че трябва да се въведе забрана за отглеждане на животни за добив на ценни кожи? 

Освен изменение на Закона за ветеринарномедицинската дейност в дневния ред на Комисията по земеделие ще бъде разгледан още законопроект за допълнение на Закона за лова и опазване на дивеча, внесен на 30 август за първо гласуване. С него се предлага 15% от годишната вноска за стопанисване да постъпват в Националното ловно сдружение за изпълнение на Националната програма за разселване.

Предвидено е още изслушване във връзка с налагането на забрана за сеч в гори над 120 години – собственост на общините. Ще бъдат изслушани гледните точки на представители на Лесотехнически университет и на Национално сдружение на общините в Република България. Може да ги гледате на живо онлайн от 14:30 часа.