За собствениците на кравеферма и мандра „Боровица“ всичко започнало в стария двор на ТКЗС-то в белоградчишкото село Боровица. Двамата приятели Тодор и Иван вече имали общ бизнес, когато се отворила възможността да се захванат и с животновъдство. 

След като обсъдили с близки и колеги какво да правят, в крайна сметка надделяла идеята да кандидатстват по европейски програми – първо за кравеферма по подмярка 4.1, а по-късно и за изграждането на мандра по подмярка 4.2. 

Проектите били одобрени, а за успеха си казала думата и възможността за допълнителни точки, тъй като бизнесът ще се развива в Северозапада. 

„През 2015 година подписахме договорите и започва изграждането на сградите, а през 2019 г. пристигнаха първите 101 крави от Чехия, порода Холщайн. Пет години по-късно животните варират между 180 и 200, като желанието ни е да увеличим стадото с още 40-50 дойни крави, но идеята все още е в начален етап“, споделя за Агри.БГ Тодор Иванов, който прекарва по-голяма част от времето си в София. Докато неговия партньор Иван Ранчич, който е родом от Сърбия, е позициониран в дълбокия Северозапад. 

В момента амбициозните собственици изпълняват проект за изграждане на фотовалтаици, а по Плана за възстановяване са кандидатствали за закупуване на допълнителна техника.  

Още през първата година са дошли проблемите с работната ръка, но екипът успява да изчисти от хората, които нямат интерес към работата, така че всички да са доволни от това, които правят. За мандрата през последната година са наети две семейства от Киргистан, които помагат като общи работници. 

„Дори с намирането на общи работници в това производство има проблем, през зимата стоят на мандрата, но през лятото търсят друга работа и не може да се разчита на тези хора. Затова решихме да направим едно ядро от местни хора и работници от чужбина“, разказва Иванов и така потвърждава факта, че в последно време все повече фермери търсят работници за стопанствата си от чужбина, предимно от бившите съветски републики в Средна Азия. 

„Често сме съветвани да даваме повече пари за заплати, а те хората сами ще дойдат, но има места, на които каквато и заплата да дадеш - все по-малко хора са склонни да работят изобщо“, споделя още Иванов. 

В момента във фермата са наети 8 човека, а в мандрата 12. Собствениците разчитат на ветеринарен лекар с богат опит, който работи от самото начало с тях, а в преработвателното предприятие има  технолог, както и специалисти по отделните продукти. 

„Имаме накъде да растем и да се развиваме, въпреки трудностите“, казва още стопанинът, който идва в земеделския бизнес от банковата сфера. 
„В производството не използваме сухо мляко, чисто технологично не можем да го обработим. А чуждо мляко досега не е влизало в стопанството ни. По-скоро се е случвало когато складовете са пълни и има излишък от продукция, част от млякото на „Боровица“ да бъде предадено на съседни мандри. 
С увеличаването на стадото с още 40-50 животни целта е да преработваме когато имаме повишено търсене, а при излишък да продаваме на колеги“, разказва Тодор Иванов. 

Между 33 и 34 литра е среднодневния млеконадой от крава в стопанството. „Това е добър резултат, тъй като нашите крави са под селекция и работим с хубава генетика. Освен генетиката от съществено значение са и условията, в които се отглеждат животните, защото в противен случай не може да им се вземе потенциала“, смята Тодор Иванов. 

От „Боровица“ разполагат и със собствени земи, които увеличават всяка година. На тях отглеждат фуражни култури и така сами произвеждат по-голямата част от храната за животните си с изключение на концентрирания фураж за животните, които се отглеждат само оборно. 

Компанията има три фирмени магазина в столицата и един до самата ферма. Районът на село Боровица е с туристически потенциал и много хора си пазаруват от магазинчето до производствената база, става ясно от думите на Тодор. 

София е основната цел на млекопреработвателите, тъй като там се формира 30% от пазара на храни в страната. 15 различни продукти излизат в момента от мандрата, някой са по стари рецепти, а за други се търсят и успешни нови решения.